7 Şubat 2015 Cumartesi

Kengo Kuma Experimental House ve Bazı Yanılgılarımız Üzerine






Evet sevgili arkadaşlar, bildiğimiz üzere Kengo Kuma'nın Meme Meadows'ta deneysel bir mekan denemesi mevcut. Bu denemede iklimsel verilerden yola çıkarak modern çözümlerin geleneksel uygulamalarla ilişkisi göz önünde bulundurulmuş. Sert iklim koşulları için konut tasarımı da çıkış noktası olmuş.
Gelelim burada "yanılgı"da olduğumuz durumlara. Şimdi bu mekanın tasarım süreci anlatılırken Hokkaido'nun "ana Japon" karasından ne gibi farklılıkları olduğundan bahsediyor ki bu bence önemli. Hokkaido adasında "Ainu" denen bir kavim yaşıyormuş ve ana yerleşim alanları burasıymış. Onun dışında Rusya'da da kimi alanlara yayılmış bir kavim bunlar. Ainular,  Japon ana karasının sıcak ve nemli yazları ile  ılık ve nispeten yumuşak kışlarının aksine Hokkaido'nun serin ve kuru yazlarına dahası sert ve buzlu kışlarına adapte olmak zorunda kalmışlar. Bu iklimsel durum onları ana karanın Japon geleneksel ahşap yapı sistemlerinden farklı bir konut tipolojisi yaratmaya yönlendirmiş. Kuma bu veriyi yönlendirici olarak alarak  geleneksel Ainu evini yeniden yorumlamayı planlıyor.

Peki nedir bu Ainu evi ? Kendileri genel olarak yalıtım için kalın katmanlar, duvarlar oluşturuyor ve malzeme olarak toprak, bambu otu, saman gibi malzemeler kulllanıyorlar. Görsellerde gördüğümüz üzere aklımızdaki Japon evi imajından bir hayli farklı. Zeminde ise yere direkt olarak matları serdikleri gözleniyor. Tabii merkezi bir ateş etrafında düzenlenen bütüncül mekan ısınmayı sağlıyor. Kuma'da geleneksel yapıların soğuk iklime karşı kalınlaştırdığı elemanları saydamlaştırarak ve incelterek meydan okumayı temel ilke olarak alıyor ve mekanı böyle kurguluyor.
Ahşap taşıyıcı iskelet ile kabuğun dışında "polyester fabric membrane" içinde ise "glass fibre fabric membrane" kullanarak saydam, hafif ve ince bir etki yaratıyor. Bu iki katman arasına da pet şişe dönüşümlü bir yalıtım uygulanıyor (yalıtımda nicelik değil nitelik). Aynı zamanda bu iki katman arası zemine yerleştirilen aydınlatma elemanlarının karanlıkta trip katması da (gölge, atmosfer ilişkisi) isteniyor.

Isıtma için zemini bir eleman olarak kullanan Kuma sıcak su borularını alttan dolaştırıyor ve tabii ki mekan içinde ve duvar katmanları arasında hava akımı "air flow" önemli bir faktör. Klasik merkezi ateşten yayılan sıcak hava akımı için yine bütüncül mekan anlayışı tertiplenmiş. Ateş merkeziliği ve mekan organizayonunu belirleyen bir anahtar konumunda.
Özetle "Japon teknikleri, mekan anlayışı, zanatkarlığı üzerine deneysel, ilerici uygulamalar" diyebiliriz.

3 yorum:

  1. meriçcim bu yazı iyi olmuş, eline sağlık.
    şu kırmızılı görselde ne anlatmak istemiş anlamadım, bir de bu iki katman arası yalıtım olmasına ragmen dışarıyı o kadar net görmesi ilginç, nasıl oluyor anlamadım ama hoşuma gitti (2. resim)

    YanıtlaSil
  2. O kırmızılı görsel aslında geleneksel Ainu evi ile bu mekanın oranlarının nasıl eşleştirildiğini ve cephe organizasyonununda pencere açıklıklarının nasıl belirlendiğini gösteriyor. Dışarıyı o kadar net gösteren 2. resimde ise biraz "Photoshop" kokusu olduğuna kanaat getirdik benzer "Domus" fotoğraflarına bakarak. Tamam 2 katman ve ara yalıtım kısmı nispeten şeffaf ama o etki biraz abartı gibi gözüküyor.

    YanıtlaSil
  3. windows arka plan kokusu sezdim..

    YanıtlaSil