23 Ocak 2015 Cuma

2012 LIXIL winner /the barn house

bu proje 2 at ve 2 insanın bir evde yaşama senaryosu üzerinden üretilmiş, AHIR EV.

ilginç bir yanı var projenin, araştırdığım kadarıyla gübreler çürütüldüklerinde mikroorganizmalar tarafından ortama çok fazla ısı veriliyor. ahır ev, gübre çürütülürken ortaya çıkan yüksek sıcaklıkları kullanarak evin ısıtılmasını sağlıyor.
şöyle bir kaynak var bu konuda


bir de yine pek anlamadığım diyagramda da görülen, compost space ile at arasında kömür rafları var. bu kömürler de ısıtmada kullanılıyormuş:

the material which distinguishes the barn house is charcoal. made of sawdust, the byproduct of local wood-cutting (in which 8% of wood tends to be discarded as sawdust), charcoal gets integrated in building management and food production cycles. by absorbing ammoniac from the horses’ urine, it gets enriched and becomes a potent fertilizer. once the smell is fully absorbed, the charcoal will be exposed to the sun, ventilated and then to be used for heating, paving and melting the snow. a radically redefined relationship between architecture and nature, integration of the barn house management into eco-seasonal cycles add another element to the key quality of this building: aware and active inhabitants.


Bunların dışında barn house'un pek ilginç yanı yok, görseller için alttaki linki kullanabilirsiniz. Bir önceki postta bahsettigim konuyu araştırma sebebim olan tatami room bulunuyor .harsh eleştiriyi de okumadan geçmeyin :)

http://www.designboom.com/readers/the-barn-house-taiki-cho-hokkaido-japan/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder