23 Ocak 2015 Cuma

2011 LIXIL winner / a recipe to live / Wasada University

2011 yılının kazananı- ilk proje- a recipe to live, 'retreat in nature' temasıyla yola çıkılmış, küçücük, tek katlı ahşap bir konut projesi.
taikiçoda tuzlu deniz suyu rüzgarı estiğinden tarım ürünlerinin yetişmesinin zor olduğundan bahsedilmiş. Çoğunlukla hayvancılık yapılıyor, bu yüzden de ot,saman önem teşkil ediyor burası için.
Bildiğimiz gibi, yazın stoklanan bu bitkiler kurutulup kışın büyük baş hayvanlara yem sağlıyor.


evin içinde ve dışında raflar var, bu raflara yılın farklı zamanlarında farklı türde otlar yerleştiriliyor. yılın ilk hasadı evin dışındaki raflara yerleştiriliyor. böylece sıcaktan evin korunmasını sağlıyor. kış sezonu geldiğinde, ilk hasat otları evin içindeki akrilik kutulu raflara yerleştirilirken, ikinci hasat ürünleri evin dışındaki raflara yerleştiriliyor(bu otlar ilkine göre daha esnek olduğu için daha sıkı ve daha iyi bir ısı yalıtımı sağlıyorlar.)


bir de şöyle bir açıklama var, pek anlamadım, fermante edip gübre olarak mı kullanıyorlar, ısınma kaynağı mı?
The grass sealed in the acrylic cases is made to ferment in the cold winter months by adding “bokashi” (organic and slow release) fertilizer and moisture (with ammonium sulfate and slaked lime mixed in). The fermentation process differs, depending on the kind of grass (first crop, second crop, third crop …) and kind of “bokashi” fertilizer employed. The grass can be turned into a 40° heat source that can be sustained for about 36 hours or a 30° heat source that can be sustained for three to four weeks.


kaynak:
https://www.japlusu.com/news/recipe-live

6 yorum:

  1. Fermentasyondan sonra ısıtma kaynağı olarak anladım ben :) Yani zor şartlardan bahsederken eve kapandığımızı düşünürsek uzun süren bir ısıtma arayışında olmamız gibi birşeyler olarak algıladım.

    YanıtlaSil
  2. gübrenin ısıtma kaynağı olarak kullanılıyor olması olabilir.
    türkiyedeki örneği ve geleneksel yöntem için bkz. http://blog.milliyet.com.tr/tezek/Blog/?BlogNo=345775

    YanıtlaSil
  3. tabi benim yolladığım link hayvansal atıkların yakıt olarak kullanılmasıyla ilgili bir şey
    Burada sözü geçen 'Bokashi' bitkisel atıklardan(belki hayvansal da dahildir bilmiyorum) kompost elde etmek için kullanılan yöntemlerden birinin adıymış, hatta marketlerde falan satılan bir şey galiba internette öyle şeyler gördüm çöpün içine bokashi döküyosun (mikroorganizmalar var galiba içinde) tepkimeleri başlatıyor, sonra gübre oluyor gibi anladım biraz daha araştırıcam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyleyse bokashi denen sey ahir evdeki isinma kaynaginin mantigiyla ayni olabilir.

      Sil
  4. Isıtmayla ilgili henüz bir şeye ulaşamasam da compost olayının nasıl geliştiğini tamamen anlamış bulunuyorum. Şöyleki Bokashi aynen yoğurt mayalamak için süte yoğurt katılması gibi bir mantığa sahip.

    http://www.babamonk.com/2010/08/bukasi-bokashi-kullanm.html#axzz3Pedsm7AY
    http://blog.meyvelitepe.org/2009/10/13/etkin-mikroorganizmalarla-yakin-iliskiler/

    Etkin mikroorganizma denilen mikroorganizmaların tepkimeleri hızlandırması kokusuz ve hızlıca gübre üretmek amaç. Üretim sırasında bir sıvı da elde ediyorsunuz ki bunun da çeşitli kullanım olanakları varmış temizlik vs. gibi

    "Bokashi Japonya’da çok eski zamanlardan bu yana kullanılan bir kompost veya gübre üretme yöntemi. Organik atıkların yararlı bakteriler ya da etkin mikrorganizma (EM) içeren malzemeyle karıştırılarak hava geçirmez bir ortamda biriktirilmesi ve fermente olarak gübreye dönüşmesine dayanıyor. Diğer yöntemlerden farklı olarak, bu sistemde ısı yükselmiyor, dolayısıyla etkin mikroorganizmalarla zenginleşen gübre müthiş bir güce dönüşerek toprağın canlı ve yararlı organizmalar bakımından zenginleşmesini ve yeniden yaşayan, canlı, sağlıklı bir ortama dönüşmesini sağlıyor. "

    Linklerde türkçe anlatımlı uygulama örneklerini bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Son olarak;
    Bokashi üzerine bir kaç blog, biogas üretimiyle ilgili bir yazı ile beraber
    https://bokashiworld.wordpress.com/2011/01/10/biogas-fuel-from-food-waste/
    http://www.bokashicycle.com/faq.html
    http://mycrobz.com/bokashi-2/

    Mikroorganizmalarin (EM) biogas üretiminde kullanılmasıyla ilgili bir araştırma ve diyagram

    http://www.infrc.or.jp/english/KNF_Data_Base_Web/PDF%20KNF%20Conf%20Data/C6-2-220.pdf




    YanıtlaSil