2014 'ün kazananı UC Berkeley'den, teması "Productive Garden- A Space for Enjoying Hokkaido with All Five Senses" olan "Nest We Grow". 2014'ün temasında çevrede yapılan tarımsal üretimt ile birlikte yetiştirilen ürünler (sonbaharda sebze, ilkbaharda geyik eti,somon ve meyve) ve yemek kültürüne vurgu yapılmış. Aynı zamanda yok efendim doğa içinde yemek yemek + yetiştirmek şöyle de güzel böyle de güzel, bu olay bize hem yaşadığımızı hatılatıyor hem de çevreyle olan ilişkimizi güçlendiriyor gibi söylemler gani gani. Amaç tam olarak "to create a space that draws visitors by appealing to all five senses, offering nature walks, scenery for gazing, dining, and more."
http://www.lixiljsfound.or.jp/category/1994121.html
Kazanan arkadaşlarımız ise bu gıda üretimi ve tüketimi ve atık sürecinin de dahil olduğu senaryonun ilk akla gelen bileşenlerinden "devirsel" ve "bütüncül" bir bahçe önerisi sunmuşlar. Yapı, bu döngünün her bir aşamasına (planting, growing, harvesting, cooking and dining, to composting) cevap verecek ve bu aşamaları yapının programı haline getirecek şekilde ince ince işlenmiş ve insanları üretim,tüketim,ayrışma süreçlerinde bir araya toplayan bir mekan olarak önerilmiş.
Mekanın bunu fiziksel olarak nasıl başardığına gelirsek; öncelikle bitkiler taşıyıcısı 3 boyutlu ahşap çerçevelerden oluşan planterlarda, binanın içinde yetiştiriliyor ve cephede kullanılan polikarbon binanın içinden dışarıya doğru bir geçirgenliğe olanak sağlıyor.
Projenin hem mimari hem de peyzaj bağlamında çevreyi (hem fiziki hem sosyal) etkilmesi, görsel olarak bizi etkileyen flora ile yaşayan ve döngümüze giren bir organizma olarak floranın karşılaştırılması ve eylem içine sokulması projeden baya etkilenilmesini sağlamış.
http://www.businesswire.com/news/home/20140501007015/en/4th-LIXIL-International-University-Architectural-Competition-University#.VMOoPFotJFo
http://www.lixiljsfound.or.jp/category/2011861.html
YanıtlaSilplanlar/kesit