Kengo Kuma isimli Japan architect'in işlerine bir bakabiliriz diye düşünüyorum, bolca ahşap kullanmış ve melikenin de bahsettiği yok oluyomuş gibi bitirişler olayına da takıntılıymış gibi duruyor, benim hoşuma gitti gördüklerim biraz inceleyip malzeme falan kapabiliriz bence bu adamdan
Yukarıda attığım linkte de soft architecture diye bi şeyden bahsedip onu da söyle tanımlamış "temporary, almost erasable"
"tea house" konseptini de biraz inceleyebiliriz japon dünyasında çayı unutmamak lazım.
bu da kendi sitesi
hatta omg!
Bunu taikicho ya yapmıııııııııııııııııııııış!!
dış kaplama malzemesinin strüktürü örtse dahi strüktürü göstermesi/görünür kılması durumları var bunlarda,hımmm,nays
YanıtlaSilve bunu taikicho'daki projesinde etfe ile yapması da önemli. demekki orada bulunabiliyor. cama göre daha hafif,darbe dayanımı daha yüksek, daha temiz kalan ve geridönüştürülebilir bir malzeme. şimdi çok pohpohlanmış bir "neden etfe" alıntısı paylaşıyorum:
YanıtlaSilNEDEN? ETFE (Etilen Tetra Flouro Etilen)
Cam ötesi yeni nesil malzemedir.
ETFE film son derece şeffaf ve dayanıklıdır. Bunun yanı sıra Etfe, cam yapıları ile karşılaştırıldığında çok hafiftir ve cam filmi gibi kırılma tehlikesi yoktur.
Geleneksel ETFE film seralar gibi tarımsal uygulamalarda kullanılmaktadır. Son zamanlarda ETFE film mimari sektöre de değerini kanıtlamış, bu yenilikçi malzeme yapısal kumaşların gelecekteki versiyonu olmaya adaydır. Etfenin verdiği görsel etkiyi hiçbir geleneksel malzeme veremez. Eğer sizde kalabalıktan sıyrılan bir yapı istiyorsanız.
NEDEN ETFE?
Mükemmel ışık geçirgenliği,
süper hafif,
üstün dayanıklılık,
ısı yalıtım özellikleri,
yangın dayanımı,
çevre dostu,
kendi kendini temizleyebilme özelliği,
ışık efektlerine uygunluk,
benzersiz tasarım,
çeşitli seçenekler (renk ve tasarım).
TEK KATMANLI TİPİ
Etfe filmleri tel kablo ya da hafif çelik veya alüminyum şekil ve istikrarı korumak için güçlendirilmiştir. Bu nedenle sundurma, kaplama paneli ve benzeri gibi küçük yapılar için uygundur.
HAVA YASTIĞI & ÜÇLÜ KATMANLI ÇİFT TİPİ
Bir balon gibi, 2 veya 3 kat film arasına hava göndererek oluşturulur. Bu film katmanları arasındaki durağan hava sayesinde ısı yalıtımı artar. Malzeme yapısı olarak sağlam çeşitli uygulamalar içindir.
ETFE FİLM AVANTAJLARI
Transparan+ Hafif
ETFE film hafiflik, ısıtma ve yalıtım özellikleri olarak cama benzer. Transparan özelliği ile % 90 a kadar güneş ışınlarını geçirmesi nedeniyle ısınma, soğutma ve aydınlatma maliyetlerini azaltır.
Üstün Dayanıklılık
ETFE film iyi şeffaflık ve durabilitesi 20 yılı aşkın bir süre boyunca devam eder, aynı zamanda yangına ve ısıya karşı son derece dayanıklıdır.
Kendi Kendini Temizleme
Yapışmaz yüzey sayesinde toz ve kir ETFE yüzeyinde kolayca tutunamaz. Ancak, herhangi bir kir veya toz dumanın yapışması durumunda ise küçük bir miktar yağmur suyu tarafından kolayca temizlenir.
Çevre Dostu
ETFE filmin geri dönüşüm özelliği vardır; şöyle ki kullanılan bu yapı istenildiğinde tekrar ETFE ürün elde edilmesi için geri dönüştürülebilir.
metecem taikiçodaki projesinde etfe kullanıldığını yazmış da küçük bir yanlışlık olmuş, ilk linkteki strüktürden bahsediyormuş..
YanıtlaSilneyse şunu diyecektim ki, taikiçodaki projede dışı polyester, içi glass fiber olan bir sandviç, iki malzeme de YARI SAYDAM ve herşeyden önemlisi, sandviçin arasında PET ŞİŞELERDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ bir yalıtım tabakası var
http://www.domusweb.it/en/architecture/2013/02/07/meme-meadows-experimental-house.html
ETFE taiçikoda kullanılmadıysa daha iyi bizim açımızdan, iyi bir seçenek olabilir tabi ben çok anlamadım ne olduğunu ama cam+++ işlevi gören plastik diye yorumluyorum kendimce, istanbulda var mı örneği biliyo musunuz
YanıtlaSil